Блог на Asteri Astrology

В този блог можете да откриете информация за науката Астрология, важни и предстоящи астрологични събития, насоки, полезни съвети.

Фазите на Луната

Фазите на Луната –полезна информация и препоръки

Още от древни времената хората са забелязали влиянието, което Луната оказва върху живота ни и са съгласували своето поведение и дейност с нейните фази.

В астрологията Луната се свързва с проявите на женският принцип – Ин, Природата, народът на една страна, майката, жената, чувствата, инстинктите, промените, водата, течностите, моретата и океаните, растежа, подсъзнанието, душата, храненето, диетите.

Луната мистериозно и тайнствено влияе на нашето поведение и емоции, въпреки че невинаги си даваме сметка за това.

Фаза Новолуние – тогава Луната се намира между Земята и Слънцето

През този период природата и емоциите се намират в най-ниската си точка в очакване на раждането на Луната. Енергетиката и активността на човешкия организъм са около своя минимум,. Работоспособността е намалена. Точният момент на Новолунието и двата дни след него отговарят на периода от зачатието до раждането на човека. 

Времето е подходящо за обмисляне на нови планове, подготовка за предстояща работа, начало на нови дейности. Тази фаза е подходяща за козметични процедури, засаждане на растения, получаване на пари. Относно храненето – всички вещества, соли и витамини се усвояват пълноценно.

Тази фаза е подходяща за започване на лечение и за освобождаване от лоши навици (като тютюнопушене), които вредят на здравето. Тя дава много добър старт за подобни начинания, но успешният край зависи от постоянството и наложена воля.

Този период по качества съответства на пролетта, а в живота на човека – на раждането и детството.

Фаза Първа четвърт (Нарастваща Луна) – тогава дясната половина от Луната е осветена

По време на тази фаза мъжкото начало се изравнява с женското, което води до увеличаване на конфликтността и борбата за надмощие. Възможно е повишаване на напрежението между мъжа и жената, майката и децата, правителството и народа. В човешкия организъм има свръх производство на енергия, болестните състояния могат да се обострят (т.нар. болестна криза, след която следва оздравяване). В живота на човека фазата отговаря на възрастта на пубертета. Нестабилност, конфликтност неуравновесеност.

Този период е подходящ за изчистване на организма. Може да се направи очистване на дебелото черво, черния дроб и бъбреците. Гладуването през тази фаза се понася добре, но не бива да се натоварвате прекомерно физически. Фазата не е подходяща за сериозни операции и други подобни натоварвания на организма.

В природата този момент отговаря на прехода между пролет и лято, а в жизнения цикъл на човека – на юношеството и младостта. Човек се намира в добро разположение на духа, организмът е наситен с енергия и сили, работоспособен, готов да разгърне максимално своя потенциал. Ако сте изпуснали Новолунието за започване на нова работа, сега периодът също е благоприятен, за да осъществите замислите си.

Фаза Пълнолуние – тогава целият диск е видим, а Земята е между Луната и Слънцето

Тук Лунния принцип е изключително активен и всички области, които са под негово влияние се насищат с енергия и се активизират. Емоциите са в своя максимум, подсъзнанието се възбужда (безсъние, лунатизъм, ярки сънища, бълнуване), повишава се сексуалността, отприщват се въображението и фантазията, пробуждат се страховете. За хората с нестабилна психика и емоции този период е неблагоприятен. Всички физиологични процеси, протичащи в организма се намират в своя максимум. Трябва да се избягват операциите, защото ще бъдат съпроводени с обилно кървене.

Най-общо тази фаза на Луната е характерна с прилив на сили, желание за активно движение и физическо натоварване. Енергичност и повишен интерес към представителите на срещуположния пол, непреодолимо желание за силни усещания. Въпреки прилива на енергия, трябва да се внимава с физическите натоварвания, преяждане и други стресови фактори за организма.

В природата тази фаза съответства на разгара на лятото. След пълнолунието Луната започва да намалява. Тялото започва да се чисти и да изхвърля ненужните вещества. Периодът е отличен за започване на диети, почистване на къщата, отказване от вредни навици, засаждане на кореноплодни растения.

Фаза Последна четвърт (Намаляваща Луна) – тогава лявата половина от Луната е осветена

По време на тази фаза конфликтността и напрежението започват да растат, в резултат на излишъка от енергия. Сблъсъкът между мъжкото и женското начало се разгаря с нова сила, старите принципи трябва да се оттеглят и да отстъпят мястото си на новите.

В живота на човека тази фаза съответства на оттеглянето от активна дейност (пенсионирането). В природата съответстващото време е зимата.

Всички управлявани от Луната дейности са в своя минимум. Понижава се кръвното налягане. В човека се наблюдава емоционален и физически спад, успокоение, безразличие, слаба сексуалност, липса на вдъхновение. Периодът е благоприятен за почивка и за поставяне на естествен край на начинанията. В никакъв случай да не се започва нова дейност.

В тази фаза трябва да сме умерени във всичко и да не прекаляваме с нищо. Подходяща е да се отървем от ненужни ни вещи или разделим с хора, които ни пречат в живота и нямат място в него.