Блог на Asteri Astrology

В този блог можете да откриете информация за науката Астрология, важни и предстоящи астрологични събития, насоки, полезни съвети.

12-те най-разпространени

12-те най-разпространени заблуди за астрологията

1. Астрологията е сбор от суеверия
Кой го твърди: някои морално остарели учебници по астрономия и физика

Нищо подобно – в астрологията има запазена научна традиция от повече от 5000 години. Това прави астрологията майка на всички науки! От това именно най-много ги боли учените глави от някои институти и университети и всякак се опитват да я очернят. Неуспешно.

2. Има 13 съзвездия, а не както астролозите казват – 12.
Кой го твърди – току що дипломирани астрономи или други учени, които се опитват да правят кариера.

Всъщност според съвременната класификация съзвездията не са 13, а 88! За астрологията обаче са важни най-вече дванадесет от тях, а именно тези, през които преминава Слънцето по своя път. И то според древните карти на съзвездията от звездното небе!

3. Ако си роден на 25 март, тогава Слънцето реално се намира в съзвездие Риби, а не в Овен, както твърдят астролозите. Което означава, че Телците всъщност са Овни, Овните – Риби и т.н
Кой го твърди: някои учители по физика, опитващи се блеснат със знания пред ученици, задали въпрос за астрология.

Да, на 25 март Слънцето се намира в съзвездие Риби. Но зодиакалните знаци (т.нар зодии) са категория различна от зодиакалните съзвездия. За отправна точка на зодиакалните знаци се взима мига на пролетното равноденствие – 21 март – и оттам насетне започва зодиакален знак Овен. След като измине 30 градуса (1/12 от окръжността), Слънцето навлиза в следващия знак – Телец, след още 30 градуса – в Близнаци и т.н докато отново не стигне до знака Овен на 21 март следващата година!
Така че според класическата западна астрология, родените от 21 март до 20 април са зодия Овен, макар и в първите 24 дни от периода Слънцето да се намира в съзвездие Риби.

4. Планетите са толкова отдалечени от Земята, че няма как да ни влияят с никое от познатите във физиката четири основи взаимодействия – силно, електромагнитно, слабо и гравитационно.
Кой го твърди – сериозни учени, които за се взели прекалено насериозно.

Физиката е млада наука, и тепърва има да се развива и опознава взаимодействията. За щастие най-предния дял на тази наука – квантовата физика вече се сблъска с явления, които не могат да бъдат обяснени с познатите четири взаимодействия. На помощ на квантовите физици дойдоха идеите на един всепризнат учен – К.Юнг. В средата на миналия век той въвежда понятието “синхроничност”, за да обясни явления, които се случват винаги заедно, но без да имат пряка връзка едно с друго.

5. Съвсем скоро на Плутон му беше отнет статуса на планета, а астролозите продължават да го смятат за такава. Следователно хороскопите са неверни.
Кой го твърди: хора, които сляпо вярват на учените

Наистина, преди година група астрономи се събраха и решиха с гласуване, че Плутон не е планета. И това ако е наука, по скоро прилича на партийно събрание, на което се отлъчва провинил се партиен член. Доводите: масата му била малка, орбитата била наклонена…
Астрологията се основава на емпирични факти. Всеки който наблюдава движението на Плутон през чувствителните точки на някой хороскоп, може сам да се убеди във факта, че неговото влияние е не по-малко, а в някои случаи и надминаващо това на другите планети. Затова астролозите с насмешка гледат на опитите на колегите астрономи да “правят наука” с гласуване.

6. В хороскопи вярват само необразовани, неуки хора, при това тяхното число е малко.
Кой го твърди: най-често образовани, но неуки хора

Статистиката показва точно обратното – повече от половината от хората, които се интересуват по-задълбочено от астрология, имат висше образование. От друга страна, анкета проведена наскоро в България и публикувана в медиите, в това число и по Нова телевизия показа, че на хороскопите имат доверие около 60% от анкетираните!!! На такова високо доверие се радват малцина политици, при това само за по няколко години

7. С астрология се занимават само шарлатани
Кой го твърди: хора с ниска обща култура

Отново абсолютно невярно твърдение. Ето кой се е занимавал с астрология през вековете. Хипрах, Хипократ, Клавдий Птоломей, Галилео Галилей, Коперник, Исак Нютон, Йоханес Кеплер, Парацелз, Кардано, Томазо Кампанела, Роджър Бейкън … Както се вижда все известни “шарлатани”. И това не е целия списък – можете да видите още много имена в Уикипедия http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_astrologers
В България, от поне 30-40 астролози, които лично познавам, само един или двама са без висше образование! За съжаление обаче, има и хора, които се опитват да присвоят от имиджа на астрологията, и освен като “екстрасенси, магове, гадатели, контактьори ..” се титулуват и “астролози”. С други думи ако видите подобна реклама, да знаете че с 95% сигурност е на някой шарлатанин.

8. Не може за всички хора родени под една зодия, да е верен един и същи хороскоп, който се пише за тази зодия. Следователно астрологията заблуда.
Кой го твърди: хора които четат предимно вестници, в които между другото има и колонка с хороскопи.

Първата част на твърдението е вярна, и това може да го потвърди всеки астролог. Астрологията не е “масова” наука. Напротив, тя е наука, която се занимава с конкретния човек, при изготвянето на хороскоп се взимат под внимание точните дата, час и място на раждане, а не само “зодията” на човека.

9. Трябва да си много заблуден, че да отидеш на консултация при астролог.
Кой го твърди: най-вече дълбоко заблудени хора

В древността, привилегията да им бъде направен хороскоп са имали само крале и други високопоставени особи! Едва ли това са били най-глупавите хора на тяхното време. Ето какво казва бащата на медицината – Хипократ: „Този, който не разбира астрология не може да бъде доктор, а е глупак“
Днес, много известни политици, короновани особи и бизнесмени също ползват услугите на астролози. Ето още един цитат, на известния бизнесмен Дж. П. Морган: „Всеки може да стане милионер, но за да станеш милиардер ти трябва астролог.“

10. Няма научни доказателства за достоверността на астрологията, затова не може да й се има доверие.
Кой го твърди: хора, които никога не са ходили на астролог.

Всъщност има милиони доказателства. Живи свидетели, които могат да застанат във всеки съд и да потвърдят валидността на астрологията. Това са всички хора, които някога са се допитали до астролог. Но както казах, астрологията е наука за конкретния човек. Всеки който се допита до истински астролог, ще получи колкото иска доказателства, за себе си. И ще стане поредния “свидетел” и защитник на астрологията.

11. Библията отрича астрологията.
Кой го твърди: завършилите семинария, и такива които им вярват.

Спорно твърдение. Среща се само на едно-две места в Библията, като при това в оригиналния еврейски текст, думата астрология не е използвана. По скоро се упрекват определени гадатели, звездобройци, но не и самата наука. От друга страна, могат да се намерят много текстове, в които се издига ролята и значението на астрологията и астролозите. Като започнем от първа глава на Битие, стих 16: “Бог създаде двете големи светила: по-голямото светило, за да владее деня, а по-малкото светило, за да владее нощта; създаде и звездите.“

И стигнем до Новия завет, където влъхвите от изток познават по т.нар Витлеемска звезда за раждането на Исус и идват да му се поклонят: Матей 2:2: “ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним.“

12. Не вярвам в астрологията.
Кой го твърди: най-различни хора

Правилно. В астрологията не трябва да се вярва. Опитайте се да докажете, че не е вярна, че е суеверие. Четете книги по астрология, проверете астрологичните твърдения в тях на практика. Може пък да не са верни. Съберете личен опит. Отидете на астролог. Вярвайте в Бога, не в астрологията. Един известен американски астролог казва: «Вярвам в астрологията, поради същата причина, поради която вярвам в таблицата за умножение: ТЯ РАБОТИ!»

Кирил Стойчев
астролог, председател на Българската Астрологична Асоциация, astrohoroscope.info